سارا فلاحی در گفتگو با خبرنگار گروه سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «ایلام بیدار» گفت: تهدید فعالسازی مکانیزم ماشه توسط برخی کشورهای اروپایی، بهنوعی تبدیل یک ابزار حقوقی در قالب توافق بینالمللی به ابزاری سیاسی است. این اقدام نهتنها غیرقابلقبول است، بلکه در تضاد کامل با فلسفه وجودی برجام و سازوکارهای بینالمللی قرار دارد.
وی افزود: از سوی دیگر، اظهارات وزیر امور خارجه کشورمان مبنی بر اینکه فعال شدن مکانیزم ماشه معادل حمله نظامی تلقی میشود، کاملاً دقیق و جدی است. چراکه چنین اقدامی میتواند تبعات امنیتی و راهبردی برای کشور به همراه داشته باشد و از نظر ما چیزی کمتر از یک اقدام خصمانه مستقیم نیست.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی بیان داشت: منطق قدرت در نظام بینالملل بهگونهای است که کشورها باید در ساختاری آنارشیک، به خودیاری متوسل شوند. در واقع، تجربههای اخیر و بهویژه جنگ ۱۰ تا ۱۲ روزه اخیر نشان داد که نهادهای بینالمللی مانند سازمان ملل، در مواجهه با واقعیتهای میدانی ناتوان هستند و عملاً تابوت اعتماد به این نهادها بسته شده است.
وی خاطرنشان کرد: وقتی کشوری مستقل که عضو NPT است و فعالیتهای صلحآمیز هستهای دارد، مورد حمله قرار میگیرد و حمله نیز توسط کشوری انجام میشود که خود عضو شورای امنیت است، دیگر نمیتوان انتظار داشت که این نهادها از منطق، عدالت و حقوق بینالملل پیروی کنند. ما در شرایطی قرار داریم که نه تنها نهادهای بینالمللی، بلکه حتی مدیرکل آژانس انرژی اتمی نیز بیطرفی خود را از دست داده و گزارشهای جهتدار ارائه میکند.
فلاحی تصریح کرد: در چنین پازل ناعادلانهای از قدرت که صاحبان هژمونی آن را طراحی کردهاند، کشورهایی مانند ایران باید تنها به قدرت بازدارندگی خود متکی باشند. وقتی مورد حمله واقع میشویم و حتی یک محکومیت ساده هم صادر نمیشود، یعنی عملاً خاصیت نهادهای بینالمللی از بین رفته است. کشورهای اروپایی نیز به جای ایفای نقش متعهدانه بهعنوان اعضای برجام، صرفاً نقش تهدیدکننده را ایفا میکنند تا جایگاه خود را بازسازی کنند.
وی ادامه داد: اگر این مکانیزم فعال شود، به معنای نابودی برجام توسط همان کسانی است که آن را امضا کردهاند. در حالی که ایران نه تعهداتش را نقض کرده و نه شواهدی وجود دارد که برنامه هستهایاش غیر صلحآمیز بوده باشد. اروپا و آمریکا، برخلاف تعهدات خود عمل کردهاند و حالا با زبان تهدید میخواهند فضا را مدیریت کنند.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: ما باید در برابر این روند، به قدرت بازدارندگی در همه سطوح - نظامی، اقتصادی، سیاسی و دیپلماتیک - برسیم. مردم ما امروز یکی از مهمترین پایههای این بازدارندگی هستند و انسجام ملی نقش بیبدیلی در تقویت امنیت کشور دارد.
وی خاطرنشان کرد: در ماجرای حمله به پایگاههای آمریکایی در منطقه نیز تجربه بازدارندگی حاصل شد. همانطور که شش موشک ایران به اهداف خود اصابت کرد، پیام روشنی به کشورهایی که پایگاه در اختیار آمریکا گذاشته بودند ارسال شد؛ اینکه امنیت دوگانه نیست. یا برای همه هست یا برای هیچکس.
فلاحی تأکید کرد: ما باید از ظرفیت ژئوپلیتیکی منحصر به فرد خود نهایت بهره را ببریم. از دیپلماسی منطقهای گرفته تا ظرفیت اقتصادی و حتی دیپلماسی عمومی. تا زمانی که این بازدارندگی به معنای واقعی کلمه حاصل نشود، فشارها ادامه خواهد داشت و نباید منتظر گشایش از سوی اروپا یا اعضای شورای امنیت بود. آنها منافع خود را دنبال میکنند و تنها چیزی که میتواند محاسباتشان را تغییر دهد، قدرت است.
وی در پایان گفت: برای عبور از این مرحله تاریخی، ایران باید خود را در برابر تهدیدها «واکسینه» کند و با تکیه بر توانمندیهای بومی، انسجام داخلی، و بهرهگیری هوشمندانه از ظرفیتهای منطقهای و بینالمللی، بازدارندگی مؤثری ایجاد نماید.
انتهای خبر/ر
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد