سرویس: اقتصادی
کد خبر: 71531
|
00:57 - 1404/04/10
نسخه چاپی

ایلام بیدار گزارش می‌دهد؛

راه‌های تقویت اقتصاد؛ گامی به سوی اقتدار پایدار

راه‌های تقویت اقتصاد؛ گامی به سوی اقتدار پایدار
با پیوند زدن سیاست‌های کلان اقتصادی با واقعیت‌های اجتماعی و فرهنگی، می‌توان به سوی اقتصاد قوی، درون‌زا و پایدار گام برداشت. امروز بیش از هر زمان دیگری، تقویت اقتصاد ملی، یک ضرورت راهبردی برای بقا، امنیت و پیشرفت ایران اسلامی است.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «ایلام بیدار»، در دنیای امروز، اقتدار هر کشور در گرو قدرت اقتصادی آن است. کشورهایی که بتوانند اقتصاد درون‌زا، مقاوم و هوشمند ایجاد کنند، نه‌تنها در برابر تحریم‌ها و تهدیدات خارجی آسیب‌ناپذیرتر می‌شوند، بلکه در مسیر توسعه پایدار و رفاه اجتماعی نیز گام‌های بلندی برمی‌دارند. ایران اسلامی با دارا بودن ظرفیت‌های بی‌شمار انسانی، طبیعی و استراتژیک، واجد همه پیش‌شرط‌های یک اقتصاد قوی است؛ اما برای رسیدن به این نقطه، نیازمند اصلاح ساختارها، حمایت از تولید، مبارزه با فساد و تقویت دیپلماسی اقتصادی است.
 

با وجود فشارهای خارجی و تحریم‌های همه‌جانبه، اقتصاد ایران تاکنون توانسته تا حد زیادی مقاومت کند؛ اما در عین حال، چالش‌هایی نظیر تورم، بیکاری، کاهش ارزش پول ملی، فرار سرمایه و ناکارآمدی برخی بخش‌های اجرایی، ضرورت بازنگری عمیق در سیاست‌های اقتصادی را گوشزد می‌کند. در این گزارش، با بهره‌گیری از دیدگاه‌های کارشناسان، اساتید دانشگاه و مسئولان فرهنگی و سیاسی، به بررسی راه‌های تقویت اقتصاد ایران پرداخته‌ایم.
 

اقتصاد دانش‌بنیان و تولید محور، رمز تاب‌آوری اقتصادی است
 

علیرضا تاب، عضو هیأت علمی دانشگاه ایلام در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «ایلام بیدار» گفت: برای عبور از بحران‌های اقتصادی، ایران نیازمند یک نگاه راهبردی به اقتصاد دانش‌بنیان است. امروز دیگر خام‌فروشی منابع طبیعی و وابستگی به درآمدهای نفتی، راهکار نیست؛ باید تولید را دانش‌محور کرد و با سرمایه‌گذاری در شرکت‌های فناور، اشتغال پایدار ایجاد نمود.


 

 

وی افزود: حمایت از نخبگان، تسهیل محیط کسب‌وکار، کاهش بروکراسی و توسعه زیرساخت‌های تحقیق و توسعه در دانشگاه‌ها، چهار محور اصلی حرکت به سوی اقتصاد قدرتمند است. ایران از نظر نیروی انسانی تحصیل‌کرده در منطقه کم‌نظیر است، اما متأسفانه بسیاری از ظرفیت‌های علمی بدون بهره‌برداری باقی مانده‌اند.
 

تاب تأکید کرد: صادرات فناوری، افزایش بهره‌وری در کشاورزی و صنعت، استفاده از ظرفیت‌های مرزی مانند بازار عراق، و همچنین توسعه گردشگری به‌ویژه سلامت، از دیگر فرصت‌های اقتصادی مغفول مانده است که باید فعال شوند.
 

اقتصاد قوی با سیاست‌گذاری هوشمند و عادلانه ممکن است
 

قدرت‌اله نیاصادق، کارشناس مسائل سیاسی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «ایلام بیدار» گفت: برای داشتن اقتصادی قوی، در وهله نخست باید عدالت در توزیع منابع و فرصت‌ها برقرار شود. امروز شکاف طبقاتی، نابرابری در دسترسی به تسهیلات و تبعیض‌های منطقه‌ای، مانعی برای همگرایی اقتصادی کشور شده‌اند.
 

وی افزود: سیاست‌های مالیاتی باید اصلاح شود؛ نه به ضرر تولیدکننده، بلکه برای مقابله با سوداگری و رانت. دولت‌ها باید به‌جای اداره بنگاه‌داری، سیاست‌گذار و تسهیل‌گر باشند. باید اجازه داد بخش خصوصی واقعی و مردمی، میدان‌دار اقتصاد شود.
 

نیاصادق همچنین گفت: ایران نیازمند دیپلماسی اقتصادی فعال است. بازارهای منطقه‌ای و کشورهای همسایه مانند ترکیه، عراق، آسیای میانه و حتی افغانستان، بستر مناسبی برای صادرات غیرنفتی ایران هستند. این امر مستلزم ثبات قوانین، تسهیل حمل‌ونقل و بانکداری بین‌المللی است.
 

اقتصاد مقاومتی نیازمند ایمان، شفافیت و اقدام جهادی است
 

حجت‌الاسلام احمد امرایی امام‌جمعه دره‌شهر در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «ایلام بیدار» گفت: رونق اقتصادی تنها با جلسات و شعار حاصل نمی‌شود. ما نیاز به اقدام جهادی، عزم ملی و اعتماد به توان داخلی داریم. رهبر معظم انقلاب بارها بر اقتصاد مقاومتی تأکید کرده‌اند؛ اما سؤال این است که چند درصد از سیاست‌ها و اقدامات اجرایی ما منطبق با این راهبرد بوده است؟
 

وی افزود: فساد اداری، رانت‌خواری و عدم نظارت صحیح بر بازار، از موانع جدی تقویت اقتصاد هستند. اگر اقتصاد ما شفاف باشد، تولیدکننده امنیت دارد و سرمایه‌گذار فرار نمی‌کند. عدالت اقتصادی، اعتماد عمومی را بازمی‌گرداند.


 

امرایی گفت: بخش مهمی از تقویت اقتصاد، اصلاح سبک زندگی است. مصرف‌گرایی، وابستگی به کالاهای خارجی و ترویج فرهنگ اشرافی‌گری، با اقتصاد مقاومتی سازگار نیستند. خانواده‌ها باید در این زمینه نقش تربیتی ایفا کنند.
 

فرهنگ اقتصادی مردم باید اصلاح و بومی‌سازی شود
 

حجت‌الاسلام اله‌نور کریمی‌تبار، امام‌جمعه ایلام در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «ایلام بیدار» گفت: اقتصاد قوی، بدون فرهنگ اقتصادی قوی ممکن نیست. ما باید روحیه کار، تولید، قناعت و صرفه‌جویی را در جامعه نهادینه کنیم. جامعه‌ای که مصرف‌زده باشد، هیچ‌گاه نمی‌تواند به استقلال اقتصادی برسد.

وی افزود: بخش مهمی از ناکامی‌های اقتصادی، ریشه در نگاه غلط مردم نسبت به کار دارد. باید کار و تولید را مقدس بدانیم، نه فقط در شعار بلکه در عمل. آموزش و پرورش و رسانه‌ها باید فرهنگ کارآفرینی و تولید را ترویج دهند.
 

کریمی‌تبار ادامه داد: حمایت از کارآفرینان جوان، ارائه تسهیلات بدون بروکراسی، جلوگیری از واردات بی‌رویه و ایجاد بازارهای داخلی برای تولیدات ایرانی، از اقدامات ضروری در مسیر تقویت اقتصاد ملی است.
 

اقتصاد ایران با وجود همه ظرفیت‌ها، هنوز از نقطه مطلوب فاصله دارد. چالش‌های ساختاری، ضعف در بهره‌برداری از منابع انسانی و طبیعی، و عدم انسجام در سیاست‌گذاری‌ها، باعث شده فرصت‌های اقتصادی زیادی از دست بروند. تقویت اقتصاد کشور، نیازمند ترکیبی از اصلاح ساختار، تربیت نیروی انسانی ماهر، سرمایه‌گذاری در دانش، مقابله با فساد، و البته تغییر نگرش فرهنگی در سطح جامعه است.
 

با پیوند زدن سیاست‌های کلان اقتصادی با واقعیت‌های اجتماعی و فرهنگی، می‌توان به سوی اقتصاد قوی، درون‌زا و پایدار گام برداشت. امروز بیش از هر زمان دیگری، تقویت اقتصاد ملی، یک ضرورت راهبردی برای بقا، امنیت و پیشرفت ایران اسلامی است.

 

انتهای خبر/ر

نظر شما

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد