سرویس : استان ایلام
کد خبر: 76903
|
11:56 - 1405/06/10
نسخه چاپی

امام‌جمعه ایلام:

احیای فرهنگ وقف نیازمند آسیب‌شناسی در جامعه است

احیای فرهنگ وقف نیازمند آسیب‌شناسی در جامعه است
امام‌جمعه ایلام با تأکید بر ضرورت احیای فرهنگ وقف در جامعه گفت: وقف یکی از ماندگارترین راه‌های تبدیل سرمایه محدود دنیوی به باقیات‌الصالحات است و باید با آسیب‌شناسی موانع موجود، زمینه مشارکت بیشتر مردم در این عرصه فراهم شود.

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «ایلام بیدار»، حجت‌الاسلام والمسلمین کریمی‌تبار در همایش یاوران وقف و آیین تجلیل از برگزیدگان قرآنی استان ایلام، ضمن قدردانی از برگزارکنندگان این مراسم و حضور مسئولان و فعالان قرآنی و حوزه وقف، اظهار کرد: برگزاری چنین برنامه‌هایی که در آن تلاوت قرآن، تجلیل از برگزیدگان و ترویج فرهنگ وقف در کنار یکدیگر قرار گرفته است، اقدامی ارزشمند و اثرگذار در توسعه فرهنگ دینی جامعه است.

وی با اشاره به آیات قرآن کریم درباره توجه انسان به سرمایه‌های معنوی، افزود: خداوند متعال در سوره منافقون هشدار می‌دهد که اموال و فرزندان نباید انسان را از یاد خدا غافل کنند. انسان باید همواره مراقب باشد که زندگی دنیوی، کسب درآمد و افزایش سرمایه، او را از هدف اصلی خلقت و یاد خداوند دور نکند.

نماینده ولی‌فقیه در استان ایلام با بیان اینکه یاد خدا تنها بر زبان جاری کردن ذکر نیست، تصریح کرد: ذکر و یاد خدا باید در رفتار و تصمیم‌های انسان نیز نمود داشته باشد؛ کسی که خداوند را ناظر بر اعمال خود می‌داند، هنگام مواجهه با گناه، اطاعت از فرمان الهی، کمک به دیگران و انجام مسئولیت‌های اجتماعی، تصمیم متفاوتی می‌گیرد.

انفاق؛ یکی از مصادیق مهم یاد خدا

ایشان با اشاره به آیه ۱۰ سوره منافقون، «وَأَنْفِقُوا مِنْ مَا رَزَقْنَاکُمْ»، گفت: قرآن کریم انسان را به انفاق از آنچه خداوند روزی او کرده است، دعوت می‌کند و این انفاق اختصاصی به افراد ثروتمند ندارد؛ هر انسانی باید متناسب با توان و امکانات خود در این مسیر گام بردارد.

وی ادامه داد: انفاق تنها کمک مالی نیست؛ معلمی که دانش خود را در اختیار دانش‌آموز قرار می‌دهد، فردی که برای حل مشکل دیگری از آبرو و اعتبار خود استفاده می‌کند، کسی که واسطه خیر برای ازدواج یا اشتغال می‌شود و فردی که دانش و تجربه خود را در اختیار دیگران قرار می‌دهد، همگی می‌توانند مصداق انفاق باشند.

امام‌جمعه ایلام با بیان اینکه فرصت زندگی انسان محدود است، اظهار کرد: زمانی که مرگ فرا می‌رسد، انسان آرزو می‌کند فرصتی دوباره برای انجام کارهای نیک و انفاق در اختیار داشته باشد؛ اما این فرصت دیگر بازنمی‌گردد. بنابراین انسان باید پیش از فرا رسیدن آن روز، از سرمایه و توان خود برای انجام کارهای ماندگار استفاده کند.

وقف؛ تبدیل مالکیت محدود به سرمایه‌ای ماندگار

وی وقف را یکی از جلوه‌های آینده‌نگری انسان مؤمن دانست و گفت: انسان در دوران زندگی مالک سرمایه و دارایی خویش است، اما این مالکیت محدود به دوران حیات اوست؛ افراد آینده‌نگر بخشی از دارایی خود را وقف می‌کنند تا اثر خیر آن پس از مرگ نیز ادامه داشته باشد.

ایشان افزود: مسجد، مدرسه، زمین و دیگر اموال و سرمایه‌هایی که وقف می‌شوند، می‌توانند سال‌ها و حتی قرن‌ها منشأ خیر و برکت باشند و نام واقف را در عرصه خدمت به مردم ماندگار کنند.

نماینده ولی‌فقیه در استان ایلام با تأکید بر اینکه جامعه امروز بیش از گذشته به احیای فرهنگ وقف نیاز دارد، گفت: متأسفانه در بسیاری از موارد، مردم بیش از اندازه درگیر مسائل مادی و افزایش سرمایه هستند و باید بخشی از این نگاه به سمت آخرت، خدمت به مردم و انجام اقدامات ماندگار هدایت شود.

ضرورت امانت‌داری و رعایت نیت واقف

وی خطاب به متولیان اوقاف تأکید کرد: کسانی که اموال موقوفه در اختیار آنان قرار می‌گیرد، امانتدار واقف هستند و باید در وهله نخست، نیت واقف را به‌درستی اجرا کنند و در این زمینه حق تصرف خارج از چارچوب نیت واقف را ندارند.

حجت الاسلام‌و‌المسلمین کریمی‌تبار ادامه داد: در کنار رعایت نیت واقف، مدیریت صحیح و تدبیر متولیان نیز اهمیت دارد؛ زیرا شرایط اجتماعی و نیازهای جامعه در طول زمان تغییر می‌کند و باید با رعایت موازین شرعی و قانونی، زمینه حفظ و بهره‌وری از موقوفات فراهم شود تا موقوفه از چرخه خدمت خارج نشود.

وی با اشاره به برخی موقوفات تاریخی که متناسب با نیازهای گذشته ایجاد شده‌اند، افزود: شرایط زندگی مردم در طول زمان تغییر کرده است و مدیریت موقوفات باید به گونه‌ای باشد که ضمن حفظ اصل وقف و رعایت نیت واقف، ظرفیت‌های آن برای پاسخگویی به نیازهای روز جامعه مورد استفاده قرار گیرد.

ضرورت آسیب‌شناسی موانع توسعه وقف

امام‌جمعه ایلام با اشاره به وجود برخی نگاه‌های منفی نسبت به وقف در جامعه، تصریح کرد: برای توسعه فرهنگ وقف باید موانع و آسیب‌هایی که موجب کاهش استقبال مردم از این سنت حسنه می‌شود، شناسایی و برطرف شود.

وی گفت: متولیان اوقاف از شایسته‌ترین مجموعه‌ها برای ترویج فرهنگ وقف هستند و باید با اعتمادسازی، اطلاع‌رسانی صحیح و معرفی آثار و برکات موقوفات، جذابیت لازم را برای مشارکت مردم ایجاد کنند.

نماینده ولی‌فقیه در استان با تأکید بر اینکه مردم باید بدانند وقف چگونه می‌تواند مشکلات جامعه را حل کند، اظهار کرد: اگر مردم آثار وقف را در زندگی خود ببینند و احساس کنند که اموال آنان به‌درستی و در مسیر نیت واقف مصرف می‌شود، اعتماد آنان به این سنت الهی افزایش خواهد یافت.

حمایت از ایجاد موقوفه برای احداث نیروگاه خورشیدی

نماینده ولی‌فقیه در استان ایلام همچنین با اشاره به پیشنهاد ایجاد موقوفه برای احداث نیروگاه خورشیدی، این اقدام را ارزشمند دانست و گفت: ایجاد موقوفه برای احداث نیروگاه ۱۰۰ کیلوواتی می‌تواند الگویی مناسب برای وقف‌های جدید و پاسخگو به نیازهای روز جامعه باشد.

وی با اعلام اینکه خود نیز در این طرح مشارکت خواهد کرد، افزود: امیدوارم همه کسانی که توانایی دارند در این کار خیر مشارکت کنند و این اقدام به الگویی برای استفاده از ظرفیت وقف در حوزه‌های جدید تبدیل شود.

وی پیشنهاد کرد نیت این موقوفه تا حد امکان عام و در چارچوب ضوابط شرعی تعریف شود تا بتوان از درآمد آن برای حوزه‌های مختلف فرهنگی و اجتماعی بهره گرفت.

مساجد؛ یکی از اولویت‌های جدی وقف

نماینده ولی‌فقیه در استان ایلام با اشاره به اهمیت مساجد در جامعه اسلامی گفت: امروز یکی از نیازهای جدی استان، توجه به عمران، آبادانی و رونق مساجد است و در برخی نقاط شهری هنوز با کمبود مسجد مواجه هستیم.

وی افزود: نخستین اقدام پیامبر اکرم(ص) پس از هجرت، ساخت مسجد بود و مسجد باید محور شکل‌گیری و توسعه فرهنگی و اجتماعی محله‌ها باشد.

حجت الاسلام‌و‌المسلمین کریمی‌تبار تأکید کرد: وقف می‌تواند بخشی از خلأهای موجود در حوزه مسجد را جبران کند؛ از ساخت و عمران مسجد گرفته تا کمک به فعالیت‌های فرهنگی، قرآنی و اجتماعی.

وی با بیان اینکه مسجد نباید صرفاً یک ساختمان باشد، گفت: مسجد فعال می‌تواند در عرصه‌های مختلف اجتماعی نقش‌آفرینی کند؛ از حمایت از نیازمندان و تأمین جهیزیه گرفته تا پشتیبانی از دانش‌آموزان و دانشجویان، فعالیت‌های فرهنگی و دینی و حتی تقویت روحیه مسئولیت‌پذیری اجتماعی.

ضرورت استفاده از ظرفیت وقف در حوزه فرهنگ

وی با تأکید بر اینکه وقف باید متناسب با نیازهای جامعه توسعه پیدا کند، گفت: اگر نیت‌های وقفی به‌درستی و با نگاه آینده‌نگر تعریف شوند، می‌توان از ظرفیت آنها برای حمایت از برنامه‌های فرهنگی، قرآنی، مساجد، آموزش و پژوهش و خدمت به اقشار مختلف جامعه استفاده کرد.

ایشان افزود: نباید ظرفیت وقف را به یک حوزه خاص محدود کنیم؛ بلکه باید با نگاه جامع، از این سرمایه ماندگار برای رفع نیازهای واقعی جامعه استفاده شود.

فرهنگ‌سازی در حوزه عفاف، کار و استفاده از ظرفیت‌های استان

نماینده ولی‌فقیه در استان ایلام در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر نقش فرهنگ در حل بسیاری از مسائل جامعه، اظهار کرد: امروز در حوزه‌های مختلف از جمله فرهنگ دینی، عفاف و حجاب، مسجد، کار و استفاده از ظرفیت‌های بومی استان نیازمند فعالیت جدی فرهنگی هستیم.

وی با اشاره به ظرفیت‌های فراوان استان ایلام، گفت: ایلام از ظرفیت‌های انسانی، فرهنگی و طبیعی ارزشمندی برخوردار است، اما متأسفانه بخش قابل توجهی از این ظرفیت‌ها همچنان مغفول مانده و استفاده از آنها در حد مطلوب نیست.

کریمی‌تبار خاطرنشان کرد: باید از ظرفیت نیروهای توانمند و سرمایه‌های انسانی استان استفاده کنیم و اجازه ندهیم صرفاً تماشاگر ظرفیت‌های موجود باشیم.

وی در پایان با قدردانی از برگزارکنندگان همایش یاوران وقف، برگزیدگان قرآنی و اصحاب رسانه، اظهار کرد: برای تقویت فرهنگ دینی و ترویج سنت حسنه وقف، نیازمند کار فرهنگی مستمر و استفاده از ظرفیت رسانه‌ها هستیم.

 

انتهای خبر/ر

نظر شما

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد

تازه ترین مطالب