سرویس: اقتصادی
کد خبر: 73265
|
01:56 - 1404/08/27
نسخه چاپی

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان ایلام مطرح کرد:

برنامه‌ریزی دقیق لازمه مدیریت کم‌آبی در ایلام

برنامه‌ریزی دقیق لازمه مدیریت کم‌آبی در ایلام
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان ایلام گفت: عبور از بحران کم‌آبی در ایلام نیازمند برنامه‌ریزی جدی، اصلاح زیرساخت‌ها، کاهش مصرف و استفاده از فناوری‌های نوین در انتقال و بهره‌برداری از آب است.

 صادق علیمرادی در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری ـ تحلیلی «ایلام بیدار» گفت: در حال حاضر استان ایلام دارای ۱۴ سد فعال داخلی است که برخی از آن‌ها در نواحی مرزی قرار دارند. 

به‌گفته وی، سد کرخه به عنوان یکی از مهم‌ترین منابع آبی منطقه و واقع در مرز ایلام و خوزستان، تنها ۲۳ درصد از حجم مخزن یک هزار و ۶۶۰ میلیون مترمکعبی خود را در اختیار دارد؛ این کاهش شدید، بازتابی از افت محسوس بارش‌های بلندمدت در استان است.
 

 وی افزود: بررسی‌ها نشان می‌دهد میانگین بارش سال گذشته در ایلام حدود ۲۸۶ میلی‌متر بوده، در حالی که میانگین بلندمدت استان ۴۳۰ میلی‌متر است و این موضوع، کاهش ۳۳ درصدی بارش‌ها را نشان می‌دهد. 

به گفته وی این اختلاف بارشی خود را در حجم سدها، روان‌آب‌ها و برداشت‌های کشاورزی به وضوح نشان داده است.
 

 مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان ایلام گفت: عوامل مختلفی در تشدید بحران کم‌آبی نقش دارند؛ از جمله افت بارش، افزایش تبخیر و کاهش نفوذ آب به سفره‌های زیرزمینی؛ تبخیر، حتی در سال‌های خشک، روندی مستقل از بارندگی دارد و شدت آن بالاست. همین امر باعث می‌شود بخشی از منابع آبی قبل از ورود به چرخه مصرف از دست برود.
 

 علیمرادی ادامه داد: بر اساس برنامه‌های ملی، استان ایلام موظف به کاهش برداشت آب در حوزه کرخه شده است. سهم استان از کاهش برداشت آب‌های سطحی حدود ۱۸۰ میلیون متر مکعب و از منابع زیرزمینی حدود ۳۵ میلیون متر مکعب تعیین شده است. این محدودیت باید در تمام بخش‌ها از جمله کشاورزی، صنعت و حتی شرب اعمال شود.
 

 وی با اشاره به طرح‌های افزایش بهره‌وری گفت: یکی از اقداماتی که در سال‌های اخیر اجرا شده، تبدیل انهار سنتی به نهرهای سنگی و ملات‌دار است. این تحول باعث کاهش شدید نفوذ آب در مسیر انتقال و استفاده بهینه از منابع آبی می‌شود.

به گفته وی در مناطقی مانند شهرستان سیروان، شهر ایلام و شهرستان دره‌شهر، این فرایند با سرعت بیشتری در حال انجام است. برخی از این انهار تا ۲۳ کیلومتر طول دارند و با اجرای طرح‌های سنگی ـ ملاتی، هدررفت منابع آبی به حداقل رسیده است.
 

 مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای ایلام همچنین بیان کرد: در حوزه منابع آب زیرزمینی، استان با کسری مخزن حدود ۳ میلیون متر مکعب روبه‌رو است. این در حالی است که کسری مخزن کل کشور به حدود ۵ هزار میلیون متر مکعب می‌رسد. بنابراین وضعیت ایلام در مقایسه ملی، شرایطی نسبتاً نرمال دارد.
 

 علیمرادی در پایان گفت:  عبور از بحران کم‌آبی در ایلام نیازمند برنامه‌ریزی جدی، اصلاح زیرساخت‌ها، کاهش مصرف و استفاده از فناوری‌های نوین در انتقال و بهره‌برداری از آب است. همراهی مردم، نهادهای دولتی و بخش خصوصی می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در پایداری منابع آبی استان داشته باشد.

 

انتهای خبر/ر

نظر شما

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد

تازه ترین مطالب