سرویس: اقتصادی
کد خبر: 71014
|
01:34 - 1404/03/09
نسخه چاپی

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان ایلام مطرح کرد:

ماجرای نان بی‌کیفیت ایلام؛ آرد مرغوب، دستگاه‌های قدیمی

ماجرای نان بی‌کیفیت ایلام؛ آرد مرغوب، دستگاه‌های قدیمی
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان ایلام گفت: آرد کارخانه‌های استان ایلام باکیفیت است؛ اما نان تحویلی به مردم در برخی نانوایی‌ها کیفیت مناسبی ندارد؛ چون که در این مسیر مشکلاتی وجود دارد که نیازمند نظارت‌های دقیق و رفع مشکلات است.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «ایلام بیدار»، بعد از سلسله گزارش‌ها و پیگیری‌های پایگاه خبری تحلیلی «ایلام بیدار» در مسیر مشکلات کیفیت نان در استان ایلام این بار به سراغ آرد رفتیم تا مشکلات این حوزه به صورت دقیق بررسی شود.

 اصغر باباخانی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «ایلام بیدار» گفت: وظیفه اداره غله، تأمین گندم بر اساس استاندارد ملی شماره ۱۰۴ و تحویل آن به کارخانه‌های آرد استان است. در حال حاضر پنج کارخانه آرد در سطح استان ایلام فعالیت دارند که از نظر سخت‌افزاری و نرم‌افزاری، به‌روز هستند و هیچ مشکلی از این لحاظ وجود ندارد.

کیفیت آرد کنترل می‌شود
 

 وی افزود: کنترل کیفی گندم تحویلی به کارخانه‌ها بر عهده سازمان غذا و دارو است. پس از آن، وظیفه تولید آرد باکیفیت بر اساس استاندارد اجباری شماره ۱۰۳، بر عهده بخش خصوصی در کارخانه‌های آرد است. در این مرحله نیز چهار نهاد اصلی بر کیفیت تولید نظارت دارند؛ سازمان غذا و دارو، آزمایشگاه اداره غله، آزمایشگاه داخلی کارخانه و اداره استاندارد.
 

 مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان ایلام بیان داشت: در صورت وجود هرگونه مغایرت یا مشکل کیفی در تولید آرد، اگر هر یک از نهادهای نظارتی نامه‌ای رسمی ارسال کند مبنی بر اشکال در تولید کارخانه‌ای خاص، اداره غله موظف است گندم را به آن کارخانه قطع کند و این موضوع طبق قانون انجام می‌شود.
 

 باباخانی اظهار داشت: بخش خصوصی در کارخانه‌های آرد، به‌دنبال تولید آرد باکیفیت است، زیرا کیفیت محصول خروجی برایشان اهمیت دارد. با اطمینان عرض می‌کنم که ۹۵ درصد گندم مصرفی کارخانه‌های استان، از مزارع دهلران و مهران تأمین می‌شود که از نظر کیفیت، در سطح بسیار بالایی قرار دارند و خوشبختانه هیچ مشکلی در کیفیت آرد در استان ایلام وجود ندارد.

 ۷۵۰ واحد نانوایی در استان ایلام وجود دارد
 

 وی گفت: در حال حاضر، سهمیه مصرف ماهیانه گندم در استان ایلام ۸ هزار و ۵۰۰ تن است و ماهیانه ۶ هزار و ۴۰۰ تن آرد میان نانوایی‌های استان توزیع می‌شود. با توجه به این اعداد، استان نه تنها با کمبود مواجه نیست، بلکه با مازاد تولید نیز رو به رو است. ۷۵۰ واحد نانوایی در استان وجود دارد و کیفیت آرد مصرفی در این واحدها، توسط دستگاه‌های مختلف به طور روزانه رصد و تأیید می‌شود.
 

 مدیرکل غله ایلام ادامه داد: تأمین آرد وظیفه ماست، ولی کنترل کیفیت نان و بازرسی از نانوایی‌ها برعهده چهار نهاد اصلی است؛ سازمان جهاد کشاورزی، بازرسان بهداشت، اتحادیه نانوایان و معاونت بهداشتی. فعالیت تمام نانوایی‌ها نیز از طریق سامانه «نانینو» که زیرمجموعه بانک سپه و وزارت اقتصاد است، رصد می‌شود.

علل کیفیت بد نان در ایلام
 

 وی تصریح کرد: سؤال اصلی اینجاست: چرا با وجود کیفیت بالای آرد، نان همچنان کیفیت مطلوب ندارد؟ پاسخ این است که دو عامل اصلی در این زمینه نقش دارند؛ اول، ضعف آموزش و مهارت نیروهای انسانی نانوایی‌ها. دوم، فرسودگی دستگاه‌ها و تجهیزات پخت نان.


 

 باباخانی با بیان اینکه نیمی از نانوایی‌های استان ایلام تجهیزات قدیمی دارند، اظهار داشت: بسیاری از نانوایی‌ها دستگاه‌هایشان مربوط به دوران جنگ است و توانایی به‌روزرسانی تجهیزات را هم ندارند. در حالی که طبق دستورالعمل‌های بهداشتی، خمیر باید حداقل دو ساعت خواب داشته باشد تا مواد اسیدی آن آزاد شود، اما در برخی نانوایی‌ها خمیر نیم‌ساعته وارد فر می‌شود و این عامل اصلی در افت کیفیت نان است.
 

 وی افزود: ما در بحث تسهیلات نیز مشکل داریم؛ نانوایان قادر به تأمین منابع لازم برای به‌روزرسانی تجهیزات نیستند. از طرف دیگر، میزان مصرف آرد در استان بسیار بالاست. میانگین کشوری سرانه مصرف آرد، ۷ کیلوگرم در ماه است، اما در ایلام این عدد به ۱۱ کیلوگرم و در برخی شهرستان‌ها حتی به ۱۴ کیلوگرم می‌رسد. این در حالی است که ما نه تنها کمبود نداریم؛ بلکه در حال ارائه آرد مازاد نیز هستیم.

از هیچ شهرستانی سهمیه کم نمی‌شود
 

 باباخانی در ادامه گفت: در سامانه توزیع آرد، سهمیه هر نانوایی بر اساس عملکرد و تراکنش آن واحد تعیین می‌شود. اگر نانوایی‌ای به هر دلیل عملکرد پایین‌تری داشته باشد و سهمیه‌اش کاهش یابد، ما آن مقدار را از سهمیه کل شهرستان کم نمی‌کنیم، بلکه به نانوایی‌های فعال‌تر همان شهرستان اختصاص می‌دهیم یا از طریق فرمانداری، توزیع مجدد صورت می‌گیرد.
 

 وی خاطرنشان کرد: برای مثال، در ماه گذشته سامانه «نانینو» تخلفاتی از ۴۴۰۰ کیسه آرد در استان ایلام را شناسایی کرد. این سهمیه به فرماندار شهرستان تحویل داده شد تا دوباره به نانوایی‌های مستحق تخصیص یابد. ما یک کیلو آرد هم از سهمیه هیچ شهرستانی کم نمی‌کنیم و اجازه کاهش آن را هم نداریم.

انواع آرد در ایلام
 

 مدیرکل غله استان ایلام اضافه کرد: چهار نوع آرد در استان توزیع می‌شود: آرد یارانه‌ای نوع یک و دو برای نانوایی‌های سنتی؛ آرد نوع سه برای فانتزی‌پزها و شیرینی‌فروشی‌ها؛ و آرد نوع شش برای نانواهای آزادپز. دولت برای همه این آردها یارانه پرداخت می‌کند. هزینه واقعی تولید هر کیسه ۴۰ کیلویی آرد برای دولت، یک میلیون و ۲۵۰ هزار تومان است، در حالی که نانوایی‌ها آن را به قیمت ۴۸ هزار تومان دریافت می‌کنند؛ بنابراین، کنترل دقیق این فرایند ضروری است.
 

 وی در پایان گفت: توزیع آرد عشایری، آرد روستایی برای مناطق فاقد نانوایی و آرد نیروهای نظامی نیز به‌صورت کاملاً محرمانه و دقیق انجام می‌شود. امور عشایر و تعاون روستایی موظف به شناسایی و معرفی گروه‌های هدف هستند و ما آرد را بر اساس اطلاعات و سهمیه اعلام‌شده به‌صورت کامل تحویل می‌دهیم.

 

انتهای خبر/ر

نظر شما

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد

تازه ترین مطالب