سرویس: اجتماعی
کد خبر: 70679
|
09:22 - 1404/02/16
نسخه چاپی

یادداشت؛

مدیریت بحرانی که نیازمند به مدیریت جدی است

مدیریت بحرانی که نیازمند به مدیریت جدی است
وقوع پدیده‌های مختلف جوّی به اَشکال گوناگون در تمام جهان امری طبیعی و غیرقابل‌کنترل است. مدیریت بحرانی در ایلام نیازمند به مدیریت جدی است.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «ایلام بیدار»، یوسف کریمیان فعال رسانه‌ای در یادداشتی نوشت: وقوع پدیده‌های مختلف جوّی به اَشکال گوناگون در تمام جهان امری طبیعی و غیرقابل‌کنترل بوده که بشر در وقوع یا عدم وقوع آنها کاملاً بی‌اراده و بی‌تأثیر است. 

رخداد تمامی این جریانات اغلب به‌صورت نرمال صورت می‌گیرد؛ اما گاهاً شرایطی ایجاد می‌شود که شکل نرمال این پدیده‌ها به‌هم‌خورده و موجب ایجاد معضلات و خطرات متعددی می‌گردد و زندگی روزمره مردم را با خطرات جدی مواجه می‌سازد.

حوادثی مانند سیل، زلزله، طوفان، خشکسالی و.‌.. از جمله مواردی هستند که در زمره وقایع طبیعی قرار گرفته و علم و دانش امروزی بر آن شده است تا باتکیه‌بر علوم تخصصیِ پیش‌بینی هواشناسی، با اتخاذ تصمیمات منطقی، درست و در زمان مناسب، عوارض ناشی از آنها را برای عموم مردم به حداقلی‌ترین مقدار ممکن برساند.

استان ما،ایلام باتوجه‌به شرایط جغرافیایی و اقلیمی خاصی که دارد، با احتمال شرایط مختلف جوی روبروست که با درنظرگرفتن هم‌جواری استان ما با کشور عراق، متأسفانه پدیده آزاردهنده ریزگردها نیز به آن اضافه شده و این روزها زندگی عادی و سلامت شهروندان عزیز با مخاطراتی روبرو کرده است.

در این میان کارگروهی که تحت عنوان مدیریت بحران در استان وظیفه پیش‌بینی، اطلاع‌رسانی و ارائه هشدارهای لازم را بر عهده دارد با عملکرد ضعیف و متزلزل خود از قافله مدیریت عقب‌مانده و با اتخاذ تصمیم‌های دیرهنگام یا غلط و نیز تأخیرهای چندباره آنها، عملاً شهروندان را در موجی از سردرگمی و بلاتکلیفی رها ساخته است.

ناتوانی و ضعف و تزلزل در اتخاذ تصمیمی واحد و قاطع منطبق با شرایط جوی و ناهماهنگی با سایر دستگاه‌های ذی‌ربط نیز در این میان قوز بالای قوز شده است. مگر استان‌های هم‌جوار ما از سیاره دیگری آمده‌اند که در شرایط برابر، از چند روز قبل بحران‌ها را توأم با اطلاع‌رسانی گسترده مدیریت می‌کنند؟ مشکل کار در استان ما کجاست؟ ضعف مدیریت و ناکارآمدی دستگاه‌ها؟ عدم هماهنگی بین ارگان‌های مسئول؟ فقدان تخصص کاری و خبری و یا نداشتن قدرت تصمیم‌گیری؟

پیداست که از چنین مدیریتی آن هم در عصر تکنولوژی و اطلاعات و سرعت، هیچ عذر و توجیهی در اطلاع‌رسانی‌های غلط پذیرفته نیست. به‌عنوان‌مثال و در مبحث این روزهای گردوغبار استان که هواشناسی غالباً زمان وقوع و خاتمه آن را مشخص می‌کند چرا نباید مدیران بحران از اتخاذ تصمیمات قاطع برای اعلام تعطیلی یا تأخیر در فعالیت‌های مدارس و ادارات در بازه زمانی مناسب عاجز باشند؟ و یا حتی بدتر از آن با اعلام‌های دیرهنگام و یا تعویض‌های مکرر موجب استیصال همراه با تمسخر شهروندان شوند؟ کمااینکه در خبرهای کشوری شاهد اعلام هشدارها و اعلان‌ها در سایر استان‌ها دراسرع‌وقت هستیم.

اما در استان ما این امر به ساعات بامداد موکول می‌شود و موجب می‌شود یک دانش‌آموز همراه خانواده تا صبح بلاتکلیف و مضطرب بماند و یک کارمند هم اگر ساکن شهر دورتری باشد، در میانه مسیر از تعطیلی یا تأخیر مطلع می‌شود، با سردرگمی حیران از ماندن یا رفتن می‌شود. واقعاً این قصورها و ناآگاهی‌ها در عصر تکنولوژی و سرعت به‌هیچ‌وجه قابل‌پذیرش نیست.

متأسفانه امسال با وقوع پدیده خشکسالی در کشور عراق، شرایط برای تداوم ورود گردوغبار به استان ما فراهم است و به طور حتم در ماه‌های آینده نیز با این معضل روبرو خواهیم شد.

پس لازم است که مدیریت بحران استان با بهره‌گیری از متخصصان امر و با استناد به پیش‌بینی‌های کارشناسان هواشناسی، بر زمان وقوع پدیده اشراف کامل یابد تا قادر باشد در سریع‌ترین زمان ممکن اطلاع‌رسانی‌های لازم برای تسهیل در امور روزمره به مردم ارائه شود نه اینکه باتکیه‌بر حدس و گمان‌های شخصی و پیش‌بینی به سبک بدوی و خالی از علم روز، تصمیمات ناصحیح و ناکارآمد ارائه داد و زمینه را برای بی‌اعتمادی مردم به دستگاه‌های اطلاع‌رسان ایجاد کرد.

البته این مدیریت فقط به شرایط فعلی معطوف نشده و ما در طول سال بارشی گذشته و در مواجهه با طوفان و برف و یخ‌بندان نیز با همین مشکل روبرو بوده‌ایم. چه‌بسا که در هوای آفتابی و مطبوع مدارس تعطیل شده و یا در زمان رگبارهای باران سیل‌آسا و یا سرما و یخ‌بندان، فعالیت مدارس و ادارات به روال عادی اعلام شده است هر چند که در آن شرایط هم فقط با نگاهی به آسمان می‌شد تصمیم معقول‌تری گرفت.

به‌هرحال شرایط جوی و اقلیمی استان ما به نحوی است که با مخاطرات مختلفی مواجه می‌شود و این یعنی اصل غافلگیرشدن دراین‌خصوص کاملاً منتفی است؛ زیرا با استفاده از علوم نوین پیش‌بینی و پیشگیری می‌توان از چند روز قبل با آمادگی و هوشیاری کامل، ضمن تزریق آرامش به شهروندان، اطلاع‌رسانی‌های لازم را انجام داد تا مردم نیز با استناد به آنها، فعالیت‌های روزمره خود را مدیریت کرده و از سردرگمی و تشویش دور بمانند.

 

انتهای خبر/م

نظر شما

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد