ایلام بیدار01:55 - 1404/06/03
دانشیار دانشگاه ایلام مطرح کرد:

ضرورت تشکیل هیأت اندیشه‌ورز منابع طبیعی

دانشیار دانشگاه ایلام گفت: با توجه به مشکلات حوزه منابع طبیعی ضرورت تشکیل هیأت اندیشه‌ورز در این راستا به شدت احساس می‌شود.

جعفر حسین‌زاده در گفتگو با خبرنگار گروه سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «ایلام بیدار» گفت: ضرورت تشکیل هیأت اندیشه‌ورز منابع طبیعی در دانشگاه ایلام به شدت احساس می‌شود. امروزه عرصه‌های منابع طبیعی ما با بحران‌های متعددی مواجه است، از جمله ضعف شدید یا فقدان زادآوری جنگل، تخریب و فرسایش شدید خاک‌ها، و اختلال جدی در بیلان آب‌های سطحی و زیرزمینی.
 

وی افزود: این مشکلات به همراه آلودگی‌های ناشی از ریزگردها و وجود گونه‌های در خطر انقراض، شرایط بحرانی را ایجاد کرده‌اند. بروز آتش‌سوزی‌ها و روند رو به رشد آنها تنها یکی از معضلات موجود است. برای موفقیت در کنترل و مهار این بحران‌ها، نیازمند اصلاح نگرش‌ها به منابع طبیعی و اتخاذ رویکرد اکوسیستم محور در برنامه‌ریزی‌های مدیریتی هستیم.
 

دانشیار دانشگاه ایلام بیان داشت: بنابراین، لازم است که پایگاهی برای ارزیابی و پایش مستمر علمی و آکادمیک منابع طبیعی ایجاد شود تا بتوانیم معضلات و عوامل تهدیدکننده آن را در استان ایلام و کشور بررسی کنیم. این اقدام می‌تواند زمینه مدیریت بهینه و پیشگیری از بحران‌ها را فراهم آورد.
 

حسین‌زاده ادامه داد: در مدیریت آتش‌سوزی جنگل، همانند سایر بحران‌ها، پیشگیری مهم‌تر از اطفاء است. اطفای حریق تنها آخرین مرحله از یک فرایند چند وجهی است و تمرکز صرف بر خاموش‌کردن آتش، بدون توجه به عوامل زمینه‌ساز و اقدامات پیشگیرانه، نه‌تنها کارآمد نیست؛ بلکه موجب تکرار خسارت‌ها خواهد شد.
 

وی تصریح کرد: اقداماتی مانند آموزش جوامع محلی، پایش مستمر شرایط خطر و مناطق دارای ریسک بالا، ایجاد و نگهداری آتش‌برها، مدیریت لاشبرگ‌ها و سایر بقایای گیاهی کف جنگل، کنترل چرای دام و بهبود زیرساخت‌های ارتباطی و تجهیزاتی از اجزای اصلی مدیریت پیشگیرانه هستند.
 

جعفر حسین‌زاده در پایان گفت: مدیریت علمی و اکولوژیک آتش تنها زمانی موفق خواهد بود که پیشگیری، آمادگی، واکنش و بازسازی پس از حریق به‌عنوان چهار رکن اصلی هم‌زمان مورد توجه قرار گیرند. به نظر می‌رسد که این هیأت اندیشه‌ورز می‌تواند به چنین مدیریتی کمک شایانی داشته باشد.

 

انتهای خبر/ر