به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «ایلام بیدار»، به نقل ازشبکه اطلاعرسانی راه دانا؛ گفتگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در شرایطی طی سه هفته گذشته دنبال شد که دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا برای دستیابی به توافق با ایران پیشقدم شد.
در حالی که در بین افکار عمومی ایران هیچ دفاعی از اعتماد به آمریکا پس از پاره کردن برجام وجود نداشت؛ اما رئیسجمهور آمریکا بر مذاکره با ایران و دستیابی به توافقی بهتر از برجام تأکید داشت.
تلاش کاخ سفید برای مذاکره با ایران در نهایت با ارسال نامه ترامپ برای مقامات ایرانی صورت رسمی به خود گرفت و وزارت امور خارجه متولی بررسی ابعاد مختلف نامه و تدوین پاسخ متناسب به خواستههای آمریکا شد.
جمهوری اسلامی ایران با اعلام سه شرط موافقت ضمنی خود را برای مذاکره با آمریکا اعلام کرد، نخست اینکه مذاکرات تنها باید حول پرونده هستهای و لغو تحریمها صورت گیرد و دوم محل مذاکرات باید در عمان باشد و سوم اینکه گفتگوها باید غیر مستقیم باشد تا بدین ترتیب موضع جمهوری اسلامی ایران در قبال خباثتها و دشمنیهای آمریکا علیه ملت ایران حفظ شود.
دو دور گفتگوها در مسقط و یک دور در رم دنبال شد و هر دو طرف در تشریح روند مذاکرات غیر مستقیم از سازنده بودن گفتگوها و ورود به بحثهای فنی و کارشناسی خبر میدادند.
ایالات متحده به خوبی میداند که ایران سلاح هستهای ندارد
اعلام روند مثبت گفتگوها در حالی بود که در جریان مذاکرات غیر مستقیم، ایالات متحده چندین بار اقدام به اعمال تحریمهای جدید علیه ایران کرد. اعمال تحریمهای جدید آن هم همزمان با گفتگوهای غیر مستقیم به معنای مذاکره در سایه تهدید است، موضوعی که نمیتواند تأمین کننده منافع ملی و لغو تحریمهای ظالمانه باشد.
در شرایطی که پیشبینی میشد طبق روال هفتههای گذشته، در نخستین روز از هفته جاری گفتگوها ادامه داشته باشد، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد: آمریکا هرگز آمادگی خود برای شرکت در گفتوگوهای روز شنبه را اعلام نکرده است این در حالی بود که به نقل از رسانههای غربی، مقامات عمانی و اروپایی نسبت به برگزاری گفتگوها در روزهای جمعه و شنبه اعلام آمادگی کرده بودند.
ترامپ در حالی برای مذاکره با ایران پیشقدم شد و با ارسال نامه برای دستیابی به یک توافق خوب با ایران تأکید کرد که تنها زمانی که گفتگوها وارد فاز فنی و کارشناسی شد اعلام کرد: هر کشوری از ایران نفت بخرد حق تجارت با آمریکا را ندارد.
رئیسجمهور آمریکا با اشاره به تصمیم خود برای وضع تحریمهای جدید علیه نفت ایران، تهدید کرد هر کشوری که از ایران نفت بخرد حق تجارت با آمریکا را نخواهد داشت.
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا نیز در حالی که گفتگوها در جریان است اعلام کرده که موضوع «درجه غنیسازی» بیربط اسـت، جمهوری اسلامی ایران باید درب همه تأسیسات هستهای، از جمله سایتهای نظامی خود را ببندد؛ چون احتمالاً سلاح هستهای در آن ساخته میشود.
او این را هم گفته که اگر ایران بتواند غنیسازی ۳ درصد داشته باشد، چند هفته بعد میتواند غنیسازی ۶۰ درصد و پس از آن غنیسازی ۹۰ درصد برای سلاح هستهای تولید کند.
این اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا نشان میدهد که ایالات متحده به خوبی میداند که ایران سلاح هستهای ندارد و همچنان بر دکترین هستهای ممنوعیت استفاده از سلاح هستهای تأکید دارد؛ اما بهانهای بهتر از فعالیت هستهای جمهوری اسلامی ایران برای اعمال فشار و تحریم علیه ملت وجود ندارد پس باید بر این اصل باطل پافشاری داشته باشد.
بازرسی از تأسیسات هستهای ایران فقط مختص بازرسان آژانس است
در شرایطی که به اذعان بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی شدیدترین و سختترین بازرسیها و کنترلها از فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران در حال انجام است به طوری که این حد از بازرسیها نسبت به هیچ کشوری صورت نمیگیرد؛ اما وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرده است که باید درب تأسیسات هستهای ایران به روی بازرسان آمریکایی باز باشد تا علاوه بر بازرسان آژانس، بازرسان آمریکایی نیز بتوانند به طور مستقل روند فعالیتهای هستهای ایران را بررسی کنند.
رنجبران، مشاور وزیر امور خارجه کشورمان اما با رد این اظهارات و خبرسازی رسانههایی همچون رویترز و نیویورک تایمز اعلام کرد: بازرسی از تأسیسات هستهای ایران فقط مختص بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی است؛ آنهم فقط در چارچوب مقررات.
عراقچینیز در واکنش به این اظهارات در گفتگو با آنتونی گوترش دبیرکل سازمان ملل اعلام کرد: ایران بر بهرهمندی ملت ایران از انرژی هستهای برای مقاصد صلحآمیز اصرار دارد در حالی که رفتارهای مقامات آمریکا موجب تشدید بیاعتمادی و سوءظن برای پیشبرد مسیر دیپلماسی شده است.
حالا اما با وجود آنکه سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرده است که دور بعدی گفتگوها با ایران در آیندهای نزدیک برگزار میشود، باید دید آیا بنای کاخ سفید مذاکره در سایه تهدید است یا از سر گفتگو و مسیر دیپلماسی؟ که مذاکره با زور در چارچوب منافع ملی ایران ممنوع است.
غیرممکن است ایران توان غنیسازی ۶۰ درصد را به صفر برساند
هوشنگ هادیان پور، نماینده مردم شازند در مجلس شورای اسلامی در این باره گفت: مواضع مقامات کاخ سفید در روزهای اخیر تأیید کننده بدعهدی و بداخلاقی آمریکایی هاست، از سال ۱۳۳۲ تا به امروز آمریکا همیشه بی صداقتی خود را در حد بینهایت به ملت ایران ثابت کرده است، بی صداقتی آمریکا نه تنها با ملت ایران بلکه برای همپیمانانش نیز اثبات شده است.
وی با اشاره به اینکه از ابتدای این دور از گفتگوها بارها اعلام کردید که بعید نیست که آمریکا باز هم مانند قبل بدعهدی کرده و بازی گفتگوها را مثل برجام خراب کند ادامه داد: درخواست گفتگو از سوی رئیسجمهور آمریکا اعلام شد و آنها خودشان برای این کار پیشقدم شدند ما در روزهای اخیر اتفاقاتی رخ داده که یک بار دیگر نشان داد که آمریکا صداقت ندارد و میخواهد با تهدید به خواستههای خود برسد.
هادیان پور با اشاره به اینکه ایران زیر باز زور نمیرود و از حق قانونی خود دفاع خواهد کرد گفت: انرژی هستهای صلحآمیز حق ملت ایران است و از این حق قانونی خود در حوزه علوم مختلف از جمله پزشکی و انرژی استفاده خواهد کرد.
نماینده مردم شازند با اشاره به اینکه غیرممکن است ایران توان غنیسازی ۶۰ درصد را به صفر برساند ادامه داد: ملت ایران در طول این سالها سرمایه سنگینی برای دستیابی به توانمندی هستهای پرداخت کرده است و امکان ندارد از آنچه به دست آورده عقبنشینی کند.
وی با بیان اینکه ایران عضو NPT است و بر اساس پروتکلهای این معاهده بازرسی از تأسیسات هستهای خود را برای بازرسان آژانس امکانپذیر کرده است تأکید کرد: اینکه آمریکا بخواهد شخصاً برای فعالیتهای هستهای ایران بازرس تعیین کند پذیرفتنی نیست.
هادیان پور گفت: چگونه ممکن است در شرایطی که ما حتی مذاکره مستقیم با آمریکا را نپذیرفتیم به بازرسان آنها اجازه بازدید از تأسیسات هستهای خود را بدهیم.
نماینده مردم شازند خاطرنشان کرد: هر نوع بازرسی از تأسیسات هستهای توسط بازرسانی غیر از بازرسان آژانس امری غیرقانونی است و ایران زیر باز زور نمیرود.
انتهای خبر/ر