سرویس: بین الملل
کد خبر: 3193
|
09:49 - 1392/05/02
نسخه چاپی

یک کارشناس مسائل آمریکا در گفت وگوی تفصیلی با ایلام فردا:

نژاد پرستی در آمریکا نهادینه شده است

نژاد پرستی در آمریکا نهادینه شده است
فؤاد ایزدی با اشاره به تبرئه «جرج زیمرمن» در پی قتل یک رنگین پوست، گفت:نژاد پرستی در آمریکا نهادینه شده و اوباما هم در این زمینه نتواسته عملاً کاری انجام بدهد.

به گزارشپایگاه خبری ایلام فردا، بعد از اینکه دادگاهی در آمریکا «جرج زیمرمن»، متهم اصلی پرونده قتل «ترایون مارتین» رنگین پوست آمریکایی را بی گناه دانست، نگرانی ها از به راه افتادن موج جدیدی از اعتراضات ضد دولتی در آمریکا بالا گرفت.زیمرمن که در شب بیست و ششم فوریه 2012 مارتین را به ضرب گلوله از پای درآورده بود، در صورت مجرم شناخته شدن به حبس ابد محکوم می شد؛ با این حال وی در جریان محاکمه در ازای پرداخت یک میلیون دلار وثیقه آزاد شد.در خبرها آمده است که صدها نفر از مردم واشنگتن در اعتراض به تبرئه شدن قاتل یک نوجوان سیاه‌پوست سیستم قضایی آمریکا را به تبعیض متهم کردند و نزدیک به 400 نفر از دانشجویان واشنگتن نیز با حضور در محوطه دانشگاه هاروارد علیه رفتار تبعیض‌آمیز دولت آمریکا دست به تظاهرات زدند.در این رابطه گفت وگویی با فؤاد ایزدی عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران و کارشناس مسائل آمریکای شمالی انجام دادیم که از نظرتان می گذرد:

 

قتل روزانه 32 رنگین پوست

فؤاد ایزدی با اشاره به جریان قتل ترایون مارتین سیاه­پوست توسط یک سفیدپوست یهودی گفت: قتل این نوجوان سیاه پوست تنها یک مورد از صدها موردی است که در آمریکا اتفاق می افتد و طبق آمار وزارت دادگستری آمریکا روزانه 32 نفر در آمریکا در رابطه با مسایل نژادی به قتل می رسند. دلیل اینکه این قتل نژادپرستانه بیشتر مود توجه قرار گرفته  این است که مردم شهری که قتل ترایون مارتین در آنجا اتفاق افتاده، اعتراضات گسترده ای را آغاز کردند و کم کم این اعتراض ها همه گیر و خاص شد و ریشه اصلی این گونه اتفاق ها در آمریکا تبعیض نژادی است که در این کشور وجود دارد و به وضوح میتوان آن را احساس کرد.

وی با اشاره به عدم وجود احساس امنیت در جامعه آمریکا اظهار داشت: وقتی در آمریکا یک جوان سیاه­پوست سلاحی در دست ندارد، امنیت هم ندارد و تضمینی نیست که سالم بماند، واقعاً باید این تبعیضنژادی را باور کرد.»

ترایون مارتین نوجوان سیاه پوستی که قربانی نژاد پرستی شد

قاتل یهودی

این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در ادامه با تبیین نکاتی در رابطه با مشکل ساختاری نژادپرستانه در آمریکا افزود: این مشکل نشات گرفته از نهادینه شدن جریان نژادپرستانه در آمریکا است وقتی یک جوان سیاه­پوست برای خرید خوراکی به محل زندگی خود می­رود، هنگام برگشت این فرد به ضرب گلوله به قتل می رسد؛ بعد از ورود پلیس به صحنه قتل، متوجه می شود که فرد کشته شده یک سیاه­پوست و قاتل یک سفیدپوست یهودی است جالب این است که پلیس در همان لحظه اول ضارب را آزاد می­کند.

ایزدی با تاکید بر مسائل اتفاق افتاده در حین دادگاه قاتل یهودی گفت: اتفاقی که در دادگاه رخ داد و در شکایتی که علیه زیمرمن مطرح شد و حتی در ساخت دادگاه هم اما و اگرهایی وجود دارد، نکته­ای که در این زمینه خیلی اهمیت دارد این است که هیات منضفه 6 نفره این دادگاه سفیدپوست هستند و سوال این است که چرا همه این 6 نفر سفیدپوست هستند و هیچ رنگین­پوستی در بین افراد دیده نمی­شود؟ این در واقع نشان­دهنده این است که سیستم آمریکا در رابطه با نژادپرستی مشکل دارد. وقتی تبعیض نژادی وجود ندارد، نباید همه از یک نژاد باشند.

وی در ادامه با بیان این مساله که فرد ضارب یهودی سفیدپوست بوده افزود: لزوماً یهودی بودن شخص در این موضوع چندان برجسته نیست. این قضیه بیشتر صبغه نژادپرستی خاصی دارد. حتی فرد ضارب در دادگاه گفته است که من می­ترسیدم نوجوان سیاه­پوست به من ضربه بزند. این در حالی است که اگر ترسی هم از این کار داشته نباید مرتکب قتل می شد، یعنی لزوماً ترس از عمل که انجامی نشده نباید منجر به قتل یک فرد شود.

 

ورود نمایشی اوباما

این کارشناس مسائل آمریکای شمالی با بیان اینکه هنوز در ساختار آمریکا نژادپرستی خاصی وجود دارد و ورود اوباما به این ماجرا نمایشی است، گفت: ورود نمایشی اوباما مانند بسیاری کارهای دیگر  وی است. اوباما خود را حامی حقوق بشر و مخالف جنگ می‌داند اما بررسی عملکرد وی نشان می‌دهد که از بوش بدتر عمل کرده است.

وی افزود: برای مثال در زمینه حملات هواپیماهای بدون سرنشین، در زمان بوش این حملات هر 42روز یک‌بار بود اما در زمان اوباما آمار این حملات به هر 4 روز یک‌بار رسیده است. در نتیجه به نظر می‌رسد که وی از اختیارات و امکاناتی که دارد در زمینه قتل نوجوان رنگین پوست استفاده نکند. ضمن اینکه وضعیت رنگین پوست ها در آمریکا در دوره وی بدتر از قبل شده است. در واقع وی را باید کاندیدای بخشی از جناح دموکرات‌ها دانست که هدف از برگزیدن اوباما کاستن تنش‌های قومی در آمریکا با انتخاب یک رئیس‌جمهور سیاه‌پوست بود.

 

عدم اقبال سفیدپوست ها به اوباما

ایزدی در رابطه با تنش های قومی در ایالات متحده آمریکا گفت: باید گفت که در آمریکا تنش‌های قومی وسیعی وجود دارد و بخشی از حزب دموکرات در نظر داشت تا با انتخاب یک سیاه‌پوست به ریاست‌جمهوری این تنش‌ها را کاهش دهد اما در عمل و پس از انتخاب، اوباما به همان نگاه غالب در حزب و دولت بازگشت و برای همین رنگین‌پوستان می‌گویند که اوضاع‌شان بد‌تر شده استدلیل اینکه حزب دموکرات آمریکا آقای اوباما را برای پست ریاست جمهوری معرفی کردند، وجود همین مشکلات نژادپرستانه و درگیری­های نژادی در آمریکا است.

این استاد دانشگاه تهران با ابراز اینکه وضعیت نژادپرستانه آمریکا برای ایرانی ها قابل لمس نیست، افزود: ما چون در ایران جدال بین رنگین پوست­ها و سفیدپوست ها را نداریم، تا فضای آمریکا را ندیده­ایم، نمی توانیم این مساله را لمس کنیم. ما تجربه این نوع نژاد پرستی را در ایران نداریم. حتی رنگین­پوستانی هم که در ایران وجود دارند، برخوردهای عادی با مردم دارند و در این زمینه مشکلی پیش نمی­آید. از این جهت مشکلاتی در رابطه با مسائل نژادی در آمریکا وجود دارد که آقای اوباما برای کاستن از میزان این مشکلات وارد صحنه شد. درست است که در عمل رئیس جمهور سیاه پوست شد، اما واقعا باز هم اکثریت سفیدپوستان به اوباما رای ندادند. در واقع اوباما موفق نبوده است که در این حوزه عملی را انجام بدهد.

 

افزایش مشکلات قومی بعد از  اوباما

وی در ادامه با اشاره به نوع رفتار اوباما افزود: صحبت هایی که اوباما انجام داده، این است که او می خواست کمی از تنش­ها کاسته شود و اساسا این صحبت­هایی هم کرده در اثر فشار افکار عمومی بوده است. کسانی که تفکر نژادی داشتند، اکنون روی این تفکر قوی­تر هم شده­اند. چرا که رئیس جمهور آمریکا سیاه­پوست است و اصلا موفق نبوده و زیاد هم دروغ گفته است. در نهایت این مشکلات با ورود اوباما به کاخ ریاست جمهوری بدتر هم شده است.

 

درصد احتمال عقب نشینی قوه قضائیه

ایزدی با نگاه به آینده این موضوع و احتمال تغییر رای دادگاه در رابطه با موضوع قتل نوجوان رنگین پوست آمریکایی، گفت: نژاد پرستی در آمریکا نهادینه شده است و اوباما هم در این زمینه نتواسته عملاً کاری انجام بدهد. حتی در صحبت­های اوباما هم این نبود که بخواهد قوه قضائیه را وادار به عقب نشینی از صدور این حکم بکند. چرا که طبق قانون دولت می­تواند در مسایل نژادپرستانه ورود کند، ولی دولت اوباما این کار را نکرد. عقب نشینی قوه قضائیه بستگی به میزان اعتراضات دارد. اگر این اعتراضات به همین تظاهرات خیابانی ختم شود، این ماجرا نیز به‌ دست فراموشی سپرده می‌شود اما در صورت تداوم اعتراضات می‌توان امید داشت که دادگاه فدرال بر اساس همان قانون«Hate Crime»این پرونده را مجدداً بررسی کند. البته به نظر بنده این قانون بیشتر برای حمایت از همجنس‌بازان ایجاد شده است و معلوم نیست که برای حمایت از یک سیاه‌پوست نیز این قانون اعمال شود.

جرج زیمرمن قاتل نوجوان سیاه پوست که توسط دستگاه قضایی آمریکا تبرئه شد

انحراف در جنبش های اعتراضی

ایزدی با اشاره وضعیت مسلمانان در ایالات متحده افزد: برای مسلمانان که در بسیاری از مواقع مورد تعرض قرار گرفته‌اند، این قانون تاکنون اعمال نشده است یا اینکه من تاکنون ندیده‌ام.آمریکاییها علاوه بر خشونتی که برای مقابله با این گونه اعتراضات به کار میبرند تخصصی هم در نفوذ در این گونه حرکتهای اجتماعی دارند و می توانند از این طریق این گونه حرکات را از مسیر صحیح خود دور کنند و به سمتی که خودشان میخواهند بکشانند. در جنبش وال استریت هم شاهد بودیم که سرآمدان اعتراضات اجتماعی در آمریکا به شدت مورد تهدید و تتمیع و فشار قرار گرفتند و از این طرق این جنبش در اصطلاح 99 درصدی که آن هم یک جنبش ضد نژاد پرستی بود، منحرف شد و نتوانست به مقصد خودش برسد. این اعتراض ها بالاخره روزی به نتیجه خواهد رسید، ولی با توجه به اتفاقات اخیر آمریکا ممکن نیست که نتیجه این اعتراضات را بهزودی مشاهده کنیم و تأثیر این اعتراضات و شاید در سالهای آینده احساس شود.اساساً یکی از دلایلی که سیاست اوباما نقد می­شود این است که با وجود سیاه­پوست بودن خود، در عمل کوچکترین گامی برای احقاق حقوق رنگین­پوستان انجام نداده است.

وی در پایان گفت: در مجموع فکر نمی کنم دولت اوباما بتواند در جامعه غالباً سفید پوست آمریکا تغییر محسوسی برای برآوردن انتظارات رنگین پوست­ها ایجاد کند و او نمی تواند در مسیر رسیدگی به قتل این نوجوان سیاه پوست معترضان را راضی کند.

 

گفت گو از محمود سعید

نظر شما

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد