سرویس: استان ایلام
کد خبر: 36066
|
08:26 - 1398/02/07
نسخه چاپی

ایلام بیدار گزارش می دهد؛

چالش ساخت و سازهای فرسوده در حریم رودخانه/ استحکام بخشی مناطق مستعد سیل اولویتی اساسی است + تصاویر

چالش ساخت و سازهای فرسوده در حریم رودخانه/ استحکام بخشی مناطق مستعد سیل اولویتی اساسی است + تصاویر
لزوم دوری از ساخت و ساز های ناپایدار و بافت های فرسوده در مناطق مستعد سیل مشکلات ناشی از سیل را کاهش می دهد.

گروه اقتصادی ایلام بیدار::بدون شک یکی از مهمترین اخبارهای سال 98 مربوط به سیل بوده است، خبری که شدت وقوع آن به تناسب روزها به خصوص در اولین ماه از سال تحت تأثیر زیادی قرار گرفت.

مناطق مختلف و گسترده ای از کشور را سیل گرفت و باعث به وجود آمدن بسیاری از مسائل و مشکلات برای مردم در اقصی نقاط مختلف کشور شد.

بررسی آمارنشان می دهد که خسارات سیالب در 5 دهه اخیر بیش از نیمی از کل خسارات ناشی از بالیـاي طبیعـی در دنیا را به خود اختصاص داده است.

شرایط اقلیمی و جغرافیایی ایران نیز به گونه ای است که هر ساله شاهد رخـداد پدیـده سیلاب همراه با خسارات فراوان آن می باشیم رخداد سیلاب در ایرن مختص به منطقه خاصی نبوده و تمام کشور از این پدیـده متأثراسـت.

البتـه نـوع و مشخصـات سیلاب بسته به هر منطقه متفاوت می باشد. به طورمثال درمناطق شمالی کشور که داراي رودخانه هاي بـا شـیت تنـد و طول کوتاه است،سیلاب های سالیانه علاوه بر خسارات زیاد منجر به تلفات جانی هموطنان می شود.

درحالیکه در منـاطق جنوبی ایران، رخداد سیلاب های تدریجی و ناشی از بارش هاي سنگین درمناطق بالادست و ذوب برف با ویژگی تلفـات کم ولی خسارات بسیار بالا به اراضی کشاورزي، مسکونی و صنعتی می باشد.

نکته حائز اهمیت آن است که در دوره هاي کم آبی و خشکسالی نیز رخداد این پدیده متوقف نشـده و بعضا بـا شـدت بزرگتر و حجم خسارات بالاتر رخ می دهد.

بنابراین می توان اذعان داشت که دیگـر نبایـد سیلاب را بـه عنـوان یـک حادثه غیرمترقبه در کشور دانست و مـی بایـد ضـمن ایجـاد آمـادگی لازم و تـدوین راههـاي پیشـگیري و مـدیریت بهینه سیلاب، بروز خسارات ناشی از سیلاب را در کشور تا حد زیادي کاهش داد.

پراکنده بودن طرح های مطالعاتی و اجرایی

در استان ایلام تاکنون فعالیت هاي مختلف پیشگیري و کاهش خسارات سیلاب چـه در زمینـه هـاي سـازه اي و چـه غیرسازه اي صورت پذیرفته است لیکن آنچه به عنوان معضل در این خصوص مشهود مـی باشـد، پراکنـده بـودن ایـن فعالیتها و انجام طرح هاي مطالعاتی و اجرایی توسط دستگاههاي مختلف دولتی و نیمه دولتـی در بخشـهایی خـاص از مبحث و عمدتا بدون هماهنگی با هم می باشد.

از طرفی با توجه به فرابخشی بودن موضوع سیلاب و درگیري هر کـدام از نهادهاي ملی در قسمتی از چرخه مدیریت سیلاب به هنگام بروز بلیه سیل نیز عـدم شـفاف سـازي مسـیولیت هـا و وظایف آنها و نحوه تعامل و هماهنگی آنها منجر به بـروز اشکالاتی در زمینـه کمـک رسـانی و انجـام اقـدامات لازم درمرحله پاسخ و احیاء علاوه بر مرحله پیشگیري نیز می گردد.

واکنش مسئولان کشوری و استانی به ساخت و سازهای غیرمجاز

یکی از مهمترین خساراتی که در جریان سیل اخیر به استان ایلام وارد شد خسارت به منازل به خصوص در روستاهای مجاور رودخانه سیمره بود بطوریکه ورود آب به این منازل باعث به وجود آمدن و رها کردن صاحبان آنها از خانه های خود شد.

حتی در جریان سفر مسئولان ارشد استانی و کشوری به مناطق سیل زده بر روی این نکته تأکید زیادی شد که اگر از ابتدا جلوی ساخت و سازهای غیرمجاز در نزدیکی رودخانه ها گرفته می شد اکنون هیچ کدام از این مشکلات گریبانگیر نبود.

این موضوع مسئولان را بر آن وا داشت که در همین ایام سیل تصمیم قاطعی در این خصوص بگیرند، استاندار ایلام نیز به این موضوع واکنش نشان داد.

سلیمانی دشتکی گفت: بارندگی یک نعمت بزرگ بود که یک راهکار قوی به ما داد و آن اینکه در حاشیه رودخانه ها  کسی ساخت و ساز نکند.

وی اظهار کرد: ساختمان هایی که مجوزهای لازم ندارند و غیر قانونی ساخته شده اند قلع و قم می شوند.

استاندار ایلام همچنین تأکید کرد: تحت هیچ شرایطی جایی که امکان سیل و رانش وجود دارد مجوز ساخت و ساز نباید داده شود.

راهکار رفع مشکلات ناشی از سیل امسال 

حال مطلب قابل توجه این است که در زمینه مسکن چه کاری می‌خواهیم انجام دهیم و با توجه به نیازمندی هایی که در سطح استان در زمینه مسکن وجود دارد برنامه‌ریزی برای امسال و سال‌های آینده چیست؟

موضوع مهمرتی که باید اشاره کرد این است که برخی منازل که دارای مجوز قانونیو رعایت فاصله مناسب از رودخانه هستند اما نیاز به بازسازی و مقاوم سازی نیز دارند که باید برای رفع این مهم نیز گام های اساسی برداشت.

هدف مدیریت بهم پیوسته وجامع سیل تعریف راهکارهاي توانمند و جامع در زمینه مدیریت سیل با هدف حداکثر نمودن استفاده کارامد از جنبه هاي مثبت سیل و سیالبدشتها و به حداقل رساندن خسارات جانی و مالی می باشد.

 به همین دلیل، ارتباطات بین بخشهاي مختلف و مرتبط از اهمیت زیادي برخوردار است. بنابراین، مهمترین مسئله همکاري و هماهنگی بین حوزه هاي سازمانی است که از اهمیت بالایی در رفع این مشکلات برخوردار است.

سیل پدیده ای آنچنان خطرناک نیست بلکه ساختمان های ناایمن و مساکنی که بدور ازضوابط مهندسی ساخته می شوند می تواند خطر آفرین باشد، که لزوم دوری از ساخت و ساز های ناپایدار و بافت های فرسوده توصیه می گردد.

در انتها، با توجه وجود رودخانه های مهمی در استان همچون سیمره، لزوم استحکام بخشی و مقاوم سازی مساکن استان از ضروریات می باشد و کمکهای دولتی و اعطای وام های تسهیلاتی در بخش  مسکن می تواند تا حدی در آینده مشکلات را مرتفع گرداند.

انتهای پیام/س

نظر شما

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد

تازه ترین مطالب